تفکر مثبت
۱۳۹۱-۱۰-۲۹
درمان فشارخون عصبی ، هیپنوتیزم بیدار - دکتر حریری
درمان فشار خون عصبی با هیپنوتیزم
۱۳۹۱-۱۰-۲۹
Show all

هوش هیجانی

هوش هیجانی هوش هیجانی

هوش هیجانی ، توانائی فهمیدن و اداره کردن هیجانات است . همان طور که مردم از لحاظ هوش عمومی با هم فرق دارند ، از لحاظ هوش هیجانی نیز با هم فرق دارند .  هوش هیجانی بیش از هوش عمومی به داشتن زندگی موفقیت آمیز و لذت بخش کمک می کند . چون هوش هیجانی عمدتاً آموختنی است نه ارثی ، پس می توانیم آنرا بهبود بخشیم .

مولفه های هوش هیجانی :

هوش هیجانی از پنج توانائی تشکیل می شود که عبارتند از :

  • شناخت هیجانات خود

  • اداره کردن هیجانات خود

  • شناخت و تشخیص هیجانات دیگران

  • اداره کردن روابط خود با دیگران

  • انگیزه دادن به خود برای رسیدن به اهداف

بررسی مختصر این پنج توانائی

  1. شناخت هیجانات خود عبارت است از خودآگاهی ، فهمیدن احساسات اصلی خودمان و نام بردن هیجاناتمان . همچنین به معنای واقف بودن بر نجواهای درونی و گفتگوهای مان با خودمان و افکارخودکاری است که ضمیمه هیجانات و خلقیات هستند .

  2. اداره کردن هیجانات خود ، هم به شناخت هیجانات خود ، افکار خودکار و گفتگوهای درونی ما با خودمان بستگی دارد . رمز زندگی موفق ، مدیریت اثر بخش تر هیجانات است . اگر هیجاناتت را اداره نکنی آنها تو را اداره خواهند کرد .  اداره کردن اثر بخش هیجانات شامل :

  • تسکین دادن و آرام کردن خودمان هنگام ناراحتی

  • تمرین خویشتنداری

  • مدیریت عصبانیت

  • کنترل تکانه هاهوش هجانی

  • ابراز به موقع و بجای هیجانات

  • اجتناب از اضطراب ، عصبانیت و افسردگی مستمر

  • رسیدگی به شکست ها و مشکلات اجتناب ناپذیر زندگی

  • اجتناب از سایه افکندن و تسلط هیجانات منفی بر قضاوت و توان حل مسئله ما

  • تحمل ناکامی

  • پذیرش و بها دادن به خود

  1. شناخت و تشخیص هیجانات دیگران عبارت است از خواندن و درک کردن احساسات و نیات دیگران .

  2. اداره کردن روابط خود با دیگران . اداره کردن روابط تا حد زیادی به شناخت هیجانات خودمان ، مدیریت هیجانات خودمان و شناخت و تشخیص هیجانات دیگران بستگی دارد .

  3. انگیزه دادن به خودمان برای رسیدن به هدف های دست یافتنی است . شامل برنامه ریزی ، پشتکار، به تاخیر انداختن کامیابی ، تحمل ناکامی ، مقاومت در برابر رفتار تکانشی ، پشت سر گذاشتن شکست ها و مشکلات زندگی و ارضا شدن از فعالیت های فعلی است . انگیزه دادن به خود برای رسیدن به هدف ها به شناختن و اداره کردن هیجانات خودمان هم بستگی دارد .

منشاء هیجانات

علت هیجانات چیست ؟ هیجانات از کجا نشات می گیرند ؟

این هیجانات و مراکز مغزی مولد آنها بصورت ژنتیکی از نسلی به نسل دیگر انتقال یافتند و ما همچنان هیجانات بدوی را حفظ کرده ایم . مراکز بدوی مغز ما تاثیر چشمگیری بر هیجانات دارند . اما زبان و مراکز عالی مغز می توانند بر مراکز بدوی تاثیر بگذارند و ما را از سلطه این مراکز برهانند . تاثیرات اصلی آنها بر هیجانات و رفتار ما فکرکردن ، ارزیابی رویدادها و گفتگوهای درونی ما با خودمان است . هیجانات ما تا حد زیادی ولی نه بطور کامل توسط باورها یا همان طرز فکرمان راجع به مسائل و گفتگوهای درونی ما با خودمان کنترل می شوند .

آیا هیجانات می توانند به سلامت ما آسیب برسانند ؟

بله ! پزشکان ، روانپزشکان و روان شناسان پذیرفته اند که رویدادهای پر استرس ، ناراحتی هیجانی و ارزیابی ما از رویدادهای ناخوشایند ، تاثیر عمیقی بر سلامت ما می گذارند . استرس هیجانی می تواند کشیدگی عضلانی را بیشتر کند سردردهای تنشی و به سایر دردهای عضلانی منتهی شود . گرفتگی عروق خونی مغز هم می تواند باعث سردرد میگرنی شود .

عصبانیت و ترس باعث ترشح موادی در خون می شوند که احتمال لخته شدن خون را افزایش می دهند . شنیدن خبر بد فشار خون را تا حد خطر ناکی بالا می برد . افزایش فشار خون و لخته شدن سریع خون می تواند باعث مرگ شود . آشفتگی هیجانی می تواند باعث تضعیف دستگاه ایمنی بدن شود و ما را در برابر عفونت های ویروسی و باکتریائی آسیب پذیر کند . استرس می تواند در جدار بینی ، گلو ، سینوس ها و ریه تغییراتی ایجاد کند که به عفونت های مکرر یا مزمن ختم می شوند . برخی از دانه های پوستی و ریزش موها نیز علل روانی دارند . ناراحتی هیجانی می تواند باعث ترشح بیش از حد اسید معده شود که زمینه ساز ترش کردن و التهاب معده است . حالت تهوع ، استفراغ ، اسهال و یبوست هم می توانند معلول مشکلات هیجانی باشند . برخی از اختلالات خوردن ، مثل پرخوری و کم خوری عصبی هم علل روانی دارند .

شناخت ناکافی هیجانات و مدیریت ضعیف آنها می تواند رضایت خاطر ما را کم کند ، روابطمان را مخدوش کند ، مانع تحقق اهدافمان شود و همچنین به سلامت ما آسیب برساند .

دکتر حریری ،پزشک ، هیپنوتراپیست و عضو انجمن هیپنوتیزم بالینی ایران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.