با مشکلات نوجوانان چگونه برخورد کنیم ؟
۱۳۹۲-۰۵-۱۴
محبوب منزوی
۱۳۹۲-۰۵-۱۴
Show all

به فرزند خود چگونه بگوئیم ؟

به فرزند خود چگونه بگوئیم ؟به فرزند خود چگونه بگوئیم ؟ هیپنوتیزم بیدار - دکتر حریری

 گفتن بعضی حرف ها یا نظرات به فرزند  تاثیرات بسیار بدی بر ذهن  او دارد. بعضی از این صحبت ها آنقدر بد هستند که اکثر ما بد بودنشان را تشخیص می دهیم و از گفتن آنها به فرزند خود خودداری می کنیم، مثلا جملاتی مانند “کاش هیچ وقت به دنیا نمی آمدی” یا “ما تو را نمی خواستیم”.

ولی شاید جالب باشد بدانید که چیزهای دیگری هم وجود دارد که بی ضرر به نظر می رسند ولی  گفتنشان کم کم  فرزند تان را دچارخودکم بینی و احساسات منفی می کند. در اینجا شما را با برخی از این جملات نادرست آشنا می کنیم:

 ۱ .بیشتر تلاش کن، تو می توانی

ممکن است احساس کنید که فرزند شما در مدرسه، در ورزش یا در مهارت های دیگر آن طور که باید و شاید از توانایی هایش استفاده نمی کند. هر گونه اظهارنظری که نارضایتی شما را نشان بدهد نه تنها او را دلسرد می کند بلکه می تواند نتیجه عکس داشته باشد. وقتی چیزی از فرزند خود می خواهید،  دقیقا مشخص کنید که توقعتان چیست. مثلا بگویید “وقتی تکالیفت  را کاملا انجام دادی  اجازه داری کارتون تماشا کنی.”

۲ . کمتر غذا بخور


بهتر است از هر جمله ای که ذهنیت دانش آموز را نسبت به ظاهرو بدنش تحت تاثیر قرار می دهد بپرهیزید. مثلا نگویید “مطمئنی که باید یک کیک دیگر بخوری؟” . همین طور از به کار بردن هر صفتی خود داری کنید. مثلا نگویید دانش آموزتان  “تنبل” یا “بهانه گیر” است. در عوض، سعی کنید به نکات مثبت اشاره کنید و  به جای کلی گویی، منظور دقیقتان را بیان کنید مثلا بگویید “چه خوب که این مسله ریاضی  را حل کردی.”

۳. تو همیشه… تو هیچ وقت …


هرگز از کلماتی مثل “همیشه” یا “هیچ وقت” استفاده نکنید. در پس این کلمات تاثیراتی وجود دارد که می توانند تا آخر عمر با کودکتان بمانند. جمله ای مانند “تو همیشه وسائلت را گم می کنی” باعث می شود که او احساس بدی راجع به خودش پیدا کند و واقعا تبدیل به کودکی شود که همیشه وسائلش را گم می کند. به جای به کار بردن جملات منفی از فرزندتان بپرسید که چگونه می توانید به او کمک کنید تا رفتارش را تغییر دهد. مثلا بگویید “من احساس می کنم گاهی فراموش می کنی وسائلت را کجا گذاشته ای. ما چگونه می توانیم کمکت کنیم؟”

۴. چون من می گویم!

گفتن چنین جمله ای شما را  رئیس مطلق معرفی می کند و به حس استقلال و لیاقت دانش آموز ضربه می زند. همچنین باعث می شود دانش آموز شما یکی از فرصتهای یادگیری را از دست بدهد. مثلا تصور کنید که بچه های شما دوست دارند به جای آمدن به خانه خواهرتان که ضرورت دارد  به تکالیف خود بپردازند . به آنها بگویید ” می دانم دوست دارید درس بخوانید  ولی خاله دوست دارد شما را ببیند و ما باید به بزرگترها احترام بگذاریم.”

۵. به تو گفته بودم…

تصور کنید چندین بار به پسرتان گفته اید که اگر همه بعدازظهر بازی کند وقت کافی برای امتحان ریاضی اش نخواهد داشت. و حالا پسرتان نمره اش را گرفته و شما از آن ناراضی هستید. گفتن جمله “به تو گفته بودم” باعث می شود او فکر کند همیشه حق با شما است و او همیشه اشتباه می کند. در عوض سعی کنید به نتایج مثبت کارهای او اشاره کنید، مثلا وقتی به حرفتان گوش می کند و اتاقش را تمیز می کند بگویید ” حالا اتاقت بهتر به  نظر می رسد نه؟ پس بهتر است همیشه اتاقت را تمیز کنی.”


۶. تو بهترینی

اگر همیشه فرزند خود را تحسین کنید و به او بگویید که چقدر با هوش و زرنگ است، کم کم در مورد امتحان چیزهای تازه یا سخت تر دچار تردید خواهد شد چون می ترسد که نتواند مثل همیشه خوب و باهوش باشد. همچنین وقتی فرزند شما درگیر کاری باشد و به مشکل برخورده باشد، گفتن جمله ای مانند”اما تو خیلی زرنگ هستی” نتیجه عکس خواهد داشت، چون احساس می کند که لیاقت صفت های خوبی که به او می دهید را ندارد. بهتر است تنها به تلاش و کوشش او بها بدهید و بگویید “تو خیلی تلاش می کنی پس حتما موفق می شوی” یا “کارت عالی بود آفرین.”

۷. نگران نباش

اشکالی دارد اگر به کودک مضطرب و نگرانتان دلداری بدهید؟  بله، چون اگر به او بگویید که نباید نگران باشد  احساس او را نادیده گرفته اید. همین طور جملاتی مثل “گریه نکن” یا “آرام باش” نتیجه ای مشابه خواهند داشت. در عوض بگویید ” می دانم نگران هستی. می توانی به من بگویی چه چیزی بیشتر از همه نگرانت کرده است؟ “

۸. بهتر است با او دوست نباشی

هرگز به فرزندتان نگویید که از بعضی دوستانش خوشتان نمی آید و نباید با آنها دوست باشد. این نظر شما هر دلیلی داشته باشد، باعث می شود که توجه فرزندتان نسبت به آن شخص خاص بیشتر شود. در عوض بکوشید با او صریح و مستقیم صحبت کنید تا بتوانید مکالمه ای راحت و روشن در مورد ارزش ها و چیزهای خوب و بد با فرزندتان داشته باشید. مثلا بگویید “چه چیز آن دوست برای تو جذاب است؟ شما دونفر چه کار می کنید؟”.

۹. این طوری نه. بگذار نشانت بدهم

تصور کنید که از فرزندتان خواسته اید کاری را انجام دهد، ولی او در انجام آن چندان موفق نبوده است. مسلما سخت است که جلوی خودتان را بگیرید و در انجام آن کار دخالت نکنید. ولی این کار  اشتباه است چون فرصت یادگیری را از او می گیرد، ضمن اینکه در صورت تکرار باعث می شود که او کم کم از امتحان چیزهای تازه بترسد. سعی کنید به جای اینکه آن کار را خودتان انجام دهید، با او همکاری کنید و بگویید “معلم من به من یاد داده که این مسئله را  اینطورحل کنم . تو چگونه آنرا حل می کنی.”

 

دکتر حریری ، پزشک وهیپنوتراپیست ( هیپنوتیزم درمان گر )  هیپنوتیزم بیدار بالینی ایران

7 دیدگاه ها

  1. امید گفت:

    آقای دکتر سلام.از شما بابت وقتی که میگذارید و کمکتون بسیار متشکرم دوفرزند دارم پسر۱۳ساله و دختری ۲ساله- مشکل من وهمسرم در تحصیل پسرمون است پسرم دردرسهاش نسبتا موفق هست ولی مااحساس میکنم وقتی که برای درس هاش میذاره خیلی بیشتر باید نتیجه بگیرد به خصوص همسرم از این موضوع ناراحته وچندین بار به پسرم هم گوشزد کرده,
    پسرم در یکی از دیرستان های خوب( تحصیلی و پرورشی) درحال تحصیل است و سیستم مدرسه طوری است که در درسهاش برنامه ریزی هم داره ولی برنامه ای که باید ۲ساعت انجام شود حدود۵الی۶ ساعت طول میکشد و فکر میکنم مشکل اصلی او عدم مطالعه صحیح و اجرای برنامه ریزی در زمان خودش است
    من و همسرم نگرانیم که چند سال آینده با توجه به استعدادی که دارد و تلاشی که میکند نتواند نتیجه قابل قبول بگیرد ؟
    به نظر شما جهت اخذ نتیجه بهتر از تلاشی که میکند چه باید کرد؟
    بازهم از مساعدت شما و وقتی که میگذارید سپاسگذارم

    • سلام امید جان.
      ابتدا به یک روانپزشک حاذق که برای بیمار وقت صرف می کند مراجعه بفرمایید تا ببینیم آیا فرزند شما دچار سندرم نقص توجه هست یا نه. شاید یک روانشناس بالینی حاذق هم بتواند این کار را انجام دهد با تست هایی که انجام میدهد. و سپس نتیجه و مشکل را به من بفرمایید. موفق باشید.

  2. ناهید گفت:

    من در همایش شرکت کردم – واقعاٌ مطالب بسیار خوب و مفید بود . در کلاس شما حتما شرکت خواهم کرد . موفق باشید .

  3. شهين خدادادي گفت:

    سلام خانم نوری
    من از یکی از دوستانی که در همایش روز جمعه شرکت کرده بود از وجود این کلاس مطلع شدم . من دختری دارم که ۲۶ سال دارد و مجرد است . افرادی به خواستگاری ایشان آمده اند اما تردیدهائی که از آینده دارد مانع از ارتباط صحیح با آنان داشته است .آیا با شرکت در این کلاس می تواند مشکلش را مرتفع نماید . هزینه این کلاس چند است؟ و چند جلسه ممنون میشم جواب بدید

  4. فاطمه گفت:

    با سلام از تمامی مسئولینی که برای برگزاری این همایش زحمت کشیدند
    سپاس فراوان دارم
    از دیدگاه من مباحثی که در این همایش مورد بحث قرار گرفت مطالبی بود که حقیقتا نیاز به جا و منحصری بود به طوری که به این نتیجه رسیدم که برای برقراری یک رابطه سالم و موفقی که با ارامش اعصاب و روان همراه است باید خودم را بشناسم در این صورت می توانم فرد مقابلم را خوب بشناسم و همچنین عشق را با هوس اشتباه نگیرم
    با تشکر فراوان

    • سلام فاطمه خانم
      در همایشی که برگزار شد سر فصلها و بخشی از مطالب جهت آشنائی مطرح شده است که این کلاس آموزشی روزهای جمعه از ساعت ۴ بعد ازظهر بصورت نیمه خصوصی برگزار میگردد. موفق باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.