ویتامین خوش اخلاقی
۱۳۹۳-۰۸-۱۱اعتیاد مثبت
۱۳۹۳-۰۸-۱۱
شاید خود مراقبتی مفهوم سادهای داشته باشد، اما زمانی که دچار استرس هستید، فراموش کردن همین مفهوم ساده فشار زیادی را بر روی دوش شما می گذارد و سبب از دست رفتن زمان می شود. خودمراقبتی اقدامات و فعالیتهای آگاهانه، آموخته شده و هدفداری است که فرد به منظور حفظ حیات و تأمین، حفظ و ارتقای سلامت خود و خانواده اش انجام می دهد. در بین مفاهیم روان شناسی، خودمراقبتی، مفهومی کمتر شناخته شده است که در بسیاری مواقع با خودخواهی و خود پرستی اشتباه گرفته می شود. تا امروز این عمل بیشتر برای کسانی توصیه می شده که از یک بحران یا آسیب نجات یافته اند اما در واقع، همه آدم ها نیازمند خودمراقبتی هستند و این کار برای هر فردی متفاوت است. وقتی به خود مراقبتی فکر می کنید، اولین چیزی که به فکرتان میرسد ورزش، اصلاح عادات غذایی و خواب کافی است . گرچه این عوامل بخش مهمی از مقوله خود مراقبتی را تشکیل می دهند اما جالب است بدانید سپری کردن اوقاتی با دوستان، تفریح و برقراری ارتباط با دیگران نیز در این میان اهمیت بسزایی دارند. دیوید اسپیگل، روان شناس و استاد دانشگاه استنفورد خود مراقبتی را اینگونه تعریف می کند ” خود مراقبتی به هر کاری گفته می شود که فرد برای محافظت از جسم، روان و احساسات خود انجام می دهد.” به یاد داشته باشید که خود مراقبتی یکی از عوامل مهم در مدیریت اضطراب محسوب می شود. تاثیر خودمراقبتی بر بهبود پیامدهای سلامت و کاهش هرینه ها در مطالعات متعدد به اثبات رسیده است. مع الوصف همین مطالعات نشان داده اند که صِرفِ تولید محتوای آموزشی برای بیماران و حتی اجرای دوره های آموزشی برای آنان، منجر به خودمراقبتی نخواهد گردید. اغلب این مطالعات نشان داده اند که شکل گیری و ارتقاء کارکرد خودمراقبتی از سوی بیماران مستلزم مداخلات آموزشی و حمایتی نظاممند به منظور ارتقاء دانش، مهارتها، و اعتماد به نفس بیماران جهت مدیریت مشکلات سلامت خود می باشد. علاوه بر مداخلات آموزشی و حمایتی، هدف گذاری مشترک برای پیامدهای سلامت، پایش و ارزیابی منظم وضعیت سلامت و شناسایی پیشرفتها و مشکلات، و کمک به بیماران برای رفع مسایل و مشکلات، بخش لاینفک این رویکرد نظام مند می باشد.
خودمراقبتی باعث کاهش مراجعات پزشکی، و جلب مشارکت افراد در برنامه ریزی و تصمیم گیری برای اقدامات سلامتی خود ، می شود. گاهی اوقات از مفهوم خودمراقبتی برداشت غلطی صورت می گیرد و با خود درمانی اشتباه می شود . خود درمانی به مفهوم اقدام به درمان بدون داشتن اطلاعات کافی در زمینه علائم و بیماری ها یا تصمیم گیری های خود سرانه و غیر استاندارد درمانی است .از جمله رفتارهای خودسرانه ای که با استانداردهای خودمراقبتی تطبیق ندارد استفاده نابجا از دارو می باشد که نه تنها موجب درمان بیماری نمی شود بلکه باعث ایجاد عوارض دارویی در طولانی مدت نیز می گردد.
ایده هایی برای خود مراقبتی
پیادهروی یا قدم زدن بیرون از خانه
نوشیدن یک فنجان چای یا شکلات داغ
انجام ریلکسیشن و خود هیپنوتیزمی
صحبت با کسی که خیلی دوستش دارید یا بازی با حیوان خانگی مورد علاقه تان
چرت زدن
دیدن یک فیلم با دوستان خود
بیرون رفتن برای شام
مطالب مرتبط
10 دیدگاه ها
باسلام و احترام
اقای دکتر من ۳۶ سالمه خانوم هستم .از ۱۴ سالگی نمی دونم چه اتفاقی برام افتاد . که شب ها تو خواب جیغ میزنم . می دوم . تپش قلب میگیرم تا وقتی که بیدار بشم . چشمامم بازه بازه . زندگی مشترکمو از دست دادم .به همسرمم گفتم همچین مشکلی دارم اما رفت .منتها یازده ساله تنها زندگی میکنم .یه دختر چهارده ساله دارم. برای فوق حقوق هم دارم میخونم . اقای دکتر دوبار میخواستم خودمو از ساختمون چند طبقه با سرعت زیاد از پنجره بندازم پایین.بنده خدا مامانم همیشه بوده منو گرفته .همین اخری وقتی به خودم اومدم دیدم از پنجره رفتم بیرون بین پنجره ودیوار بیرون چسبیدم به دیوار مثل مرد عنکبوتی هنو میخواستم خودمو بندازم رو تراز از این ور مامانم اومد ویه بار دیگه از مرگ نجات پیدا کردم. اقا دکتر یه شب خواب بودم چشمامو باز کردم ولی خواب بودم با یه درد شدید دیدم یکی مثل خودم از بدنم اومد بیرون بالای سر خودم واستادم جسم بی تحرک خواب رفته مو نگاه میکردم .بیدار بودم خواب نبود. اقای دکتر به نظر شما من برای چی زنده ام . خراسانیم رضوی نه کسی رو دارم تهران ونه شرایط شو که بیام درمان بشم.تمام این سال ها یاد خدا در خلوتش نیمه شب منو اروم کرده .تست خواب هم رفتم بیمارستان بهمن تهران گفتن سالم سالمی
سلام یاسمن جان.
“اقای دکتر به نظر شما من برای چی زنده ام ” !! خب این یعنی اینکه دچار افسردگی هم شده اید.
شما اضطرابهای پنهان احتمالا زیادی دارید که همراه با خوابگردی به این شکل دارد خودش را نشان میدهد. برخی از جلسات شما را میشود غیر حضوری برگزار کرد. برای تعیین وقت با تلفنهای مطب از ساعت ۱۱ صبح تا ساعت ۲۰ روزهای غیر تعطیل تماس بگیرید.
موفق باشید.
سلام جناب دکتر
سوالی داشتم از حضورتون…
کسی که بیماری کرون روده داشته باشه، با هیپنوتیزم میشه درمانش کرد؟
خیلی برام مهمه، منتظر پاسختون هستم
ممنون
سلام نیما جان.
متاسفانه خیر. موفق باشید.
سلام استاد
مخواستم بدونم میشه در این موردی که عرض میکنم هم کاری انجام بدهید
دست به هر کاری میزنم شکست و ضرر میکنم و بدهکار میشم اخرین کارم هم تو نمایشگاه بین المللی فروش پاییزه غرفه اجاره کردم و در اخر با کمال تعجب و برای چندمین بار ضرر کردم و زیر صفر شدم
البته جسارت زیاد دارم اهل ریسک هم هستم و ناامیدی تو کارم نیست چون خیلی تا الان زمین خوردم
یه مدتی هم است تقریبا بعد نمایشگاه کار جدیدی شروع نکردم دارم خودم را بررسی میکنم که مشکلم کجاست که همیشه ضرر میکنم و بدهکار میشم
دارم بررسی میکنم که ضمیر ناخواگاهم چه جوری برنامه ریزی شده که این اتفاقات داره می افته و چه جوری برنامه ریزی مثبت کنم که به سایت شما رسیدم
منتظر راهنماییهای شماهم میمانم
سلام مهران جان.
از لطف شما ممنونم ولی سایت من برای برنامه ریزی مثبت نیست بلکه یک سایت درمانی است . شاید مشکل شما چیزی است که به آن افتخار میکنید! یعنی ریسک کردن ! شاید مفهوم ریسک کردن و جسارت را با بی حساب کتاب به آب زدن و عمل بدون بررسی و بدون مشورت کافی با افراد خبره و کاربلد اشتباه گرفته اید. شاید خیلی شاخه به شاخه میپرید یعنی در کاری شکست میخورید و در واقع تجربه ای با هزینه سنگین پیدا میکنید بعد آنرا رها میکنید و سراغ کار جدید دیگری که در آن تجربه ای ندارید میروید و دوباره تجربه ای با هزینه سنگین پیدا میکنید و دوباره رها میکنید بدون بررسی اینکه چرا شکست خوردید…. موفق باشید.
ba arz salam o khastenabashid
doctor mikhastam bedunam faseleye zamani jalasat chand rooze.
سلام گندم عزیز
بهترین فاصله بین جلسات هیپنوتیزم درمانی بین ۵ تا ۱۲ روز است. موفق باشید.
سلام آقای دکتر… سوالم شاید عجیب باشه ولی از روی کنجکاوی میپرسم… میخواستم بدونم آیا با هیپنوتیزم امکان این وجود داره که مثلا اگر کسی یه هفته پیش یه متنی رو خونده باشه در حالت هیپنوتزیم تک تک کلمات اون متن رو یادش بیاد؟
یه سوال دیگه هم دارم اینه که آیا خودهیپنوتیزم مثل همون هیپنوتیزمی است که توسط هیپنوتیزور انجام میشه؟ ینی همون حالت به شخص هیپنوتیزم شونده دست میده یا سطحی تره؟ چون اگر شخصی خود هیپنوتیزم انجام بده چجور میتونه از حالت هیپنوتیزم دربیاد بیرون؟
ممنون از سایت خوبتون 🙂
سلام سینا جان.
مرور درسها در هیپنوتیزم که برای مراجعان خاصی انجام میدهم به همین شکل است که میگویید . البته آنها را کاملا در انجام این کار شرطی و ماهر میکنم . وقتی کسی در انجام خودهیپنوتیزمی ماهر شود هم به همان عمق با بیشتر هم میرود و البته یکی از ارکان مهارت خروج از خلسه است. موفق باشید.