اعتیاد مثبت
۱۳۹۳-۰۸-۲۴
اراده و راه های تقویت اراده
۱۳۹۳-۰۸-۲۴
Show all

پرخوری احساسی

پرخوری احساسیپرخوری احساسی ، هیپنوتیزم، آموزش خود هیپنوتیزم، هیپنوتیزم درمانی، هیپنوتراپی، هیپنوتیزم بیدار دکتر حریری

پرخوری احساسی چیست ؟

پرخوری احساسی زمانی اتفاق می‌افتد که ما برای رهایی از احساساتمان از غذا استفاده می‌کنیم نه برای برطرف کردن گرسنگی . گاهی پیش آمده که از سر بی‌حوصلگی رو به تنقلات آورده ایم بدون آنکه در آن زمان احساس گرسنگی داشته باشیم یا زمانیکه یک امتحان خیلی مهم داریم، یک جعبه شیرینی را با ولع می‌خوریم. اما اینکار وقتی زیاد تکرار شود، می‌تواند بر وزن و سلامت عمومی ما تاثیر بگذارد.

هیپنوتیزم، هیپنوتیزم درمانی، آموزش خود هیپنوتیزم، هیپنوتراپی، دکتر حریری 

همه ما نمی‌توانیم بین خوردن و احساساتمان ارتباط برقرار کنیم. اما درک اینکه چه چیزهایی موجب پرخوری احساسی می‌شود می‌تواند کمکمان کند تا آن را تغییر دهیم. برای مثال تصور کنید با بهترین دوستتان دعوا کرده‌اید. یک دعوای احمقانه، چیزی که هر دو شما می‌توانید به راحتی فراموش کنید. اما در این لحظه ناراحت هستید. وقتی وارد خانه می‌شوید مادرتان می‌پرسد مشکل چیست. شما چطور جواب او را می‌دهید؟

• به مادرتان می‌گویید چه اتفاقی افتاده است و حسابی با او دردودل می‌کنید.
یا
• به مادرتان می‌گویید همه چیز خوب است و هیچ مشکلی ندارید و یک راست می‌روید سر فریزر و یک بستنی برمی‌دارید. هیپنوتیزم، هیپنوتیزم درمانی، آموزش خود هیپنوتیزم، هیپنوتراپی، دکتر حریری هیپنوتیزم بیدار

آیا خوردن این بستنی واقعاً حالتان را بهتر می‌کند یا فقط باعث می‌شود بدون دلیل احساس سیری کنید؟

یکی از تصورات نادرست درمورد پرخوری احساسی این است که افراد تصور می کنند تحت تاثیر احساسات منفی فرد رو به پر خوری می نماید در حالیکه افراد در شرایط اضطراب زا، تنهایی ها ، ناراحتی ها ، بی انگیزه گی ها هم ممکن است به غذا روی آورند. پرخوری احساسی همچنین می‌تواند با احساسات مثبت هم در ارتباط باشد، زمانی که فرد از فرط خوشحالی بسیار به پرخوری روی می آورد مثل عشق خوردن دسر در روز تولد یا خوردن غذاهای اعیاد و مراسم‌ مختلف.

گاهی اوقات پرخوری احساسی به اتفاقات مهم زندگی مربوط می‌شود، مثل مرگ یا طلاق. بااینحال بیشتر اوقات این استرس‌های روزمره زندگی است که باعث می‌شود فرد به دنبال آرامش یافتن از طریق خوردن باشد.
الگوهای پرخوری احساسی قابل تشخیص هستند: بچه‌ای که بعد از یک موفقیت شکلات هدیه می‌گیرد، وقتی بزرگ می‌شود هم همان پاداش را برای موفقیت‌هایش می‌خواهد. بچه‌ای که برای متوقف شدن گریه‌اش شکلات می‌‌گیرد، برای آرامش گرفتن در بزرگسالی هم باز به سراغ شکلات می‌رود.

غذاهای آرامش‌ بخش

همه ما غذاهای آرامش‌دهنده خاص خودمان را داریم. این غذاها می‌تواند با جنسیت و خلق‌وخوی ما هم در ارتباط باشند. یک تحقیق مشخص کرده است که افراد شاد دوست دارند چیزهایی مثل پیتزا بخورند درحالیکه افراد ناراحت بستنی یا شیرینی را ترجیح می‌دهند افراد بی‌حوصله چیزهای شور و کرانچی مثل پفک و چیپس هوس می‌کنند. محققان همچنین متوجه شده‌اند که مردها معمولاً غذاهای داغ خانگی را دوست دارند و خانم‌ها بیشتر گرایش به خوردن بستنی و شکلات  دارند.

این تحقیق یک سوال مطرح می‌کند: آیا هیچکس هوس خوردن هویج یا کرفس نمی‌کند؟ محققان به دنبال این سوال هم هستند. آنها دریافته‌اند که غذاهای پرچرب مثل بستنی برخی موادشیمیایی در بدن که یک حس شادی و ارضای موقتی ایجاد می‌کنند را فعال می‌سازند. این کیفیت تقریباً اعتیادآور باعث می‌شود باز هم وقتی ناراحت می‌شوید به همین موادغذایی رو بیاورید.

گرسنگی جسمی درمقابل گرسنگی احساسی

همه ما تا حدی دچار پرخوری احساسی می‌شویم اما این مسئله برای بعضی افراد واقعاً یک مشکل بزرگ است و موجب افزایش وزن جدی می‌شود.

مشکل پرخوری احساسی (جدا از مشکلات جسمی که به همراه دارد) این است که وقتی لذت خوردن از بین رفت، احساساتی که موجب آن شده بود هنوز باقی مانده است. و معمولاً از مقدار غذایی که خورده‌اید احساس حتی بدتری هم به شما دست می‌دهد. به همین دلیل است که باید تفاوت بین گرسنگی جسمی و گرسنگی احساسی را بفهمید.

دفعه بعدی که احساس کردید دوست دارید به سراغ تنقلات بروید، ببینید گرسنگی تان از چه نوع است.

گرسنگی جسمی گرسنگی احساسی

به صورت تدریجی ایجاد می‌شود و می‌توانید آن را نگه دارید. درمقابل فوراً و یکباره ایجاد می‌شود.
با هر جور غذا برطرف می‌شود. درمقابل هوس‌های خیلی خاص مثل بستنی یا پیتزا ایجاد می‌کند.
وقتی سیر شدید، می‌توانید دست از خوردن بردارید. درمقابل بیشتر از آنچه به طور عادی می‌خورید خواهید خورد.
احساس گناه از خوردن ایجاد نمی‌کند. درمقابل بعد از آن غذاب وجدان می‌گیرید.

سوالاتی که باید از خود بپرسید
می‌توانید این سوالات را درمورد گرسنگی تان از خود بپرسید:

• آیا بیشتر از حد معمول غذا خورده‌ام؟
• آیا در زمانی غیرطبیعی غذا خورده‌ام؟
• آیا وقتی غذا می‌بینیم نمی‌توانم خودم را کنترل کنم؟
• آیا از چیزی ناراحت یا مضطرب هستم، مثلاً در مشکلی در مدرسه، اجتماع یا یک اتفاق خاص؟
• آیا اتفاق بزرگی در زندگی‌ام افتاده است که برای کنار آمدن با آن مشکل دارم؟
• آیا چاق هستم یا اضافه‌وزن داریم یا اخیراً وزنم به طور محسوسی بالا رفته است؟
• آیا سایر افراد خانواده‌ام برای آرامش گرفتن به خوردن روی می‌آورند؟

اگر پاسخ شما به بیشتر این سوالات مثبت باشد، این احتمال وجود دارد که خوردن برایتان به مکانیزمی برای کنار آمدن با مشکلات تبدیل شده است نه سوخت‌ رساندن به بدنتان.

شکستن چرخه

کنترل پرخوری احساسی یعنی راه‌هایی برای کنار آمدن با موقعیت‌ها و احساساتی که شما را به سمت خوردن می‌کشاند پیدا کنید.

مثلاً آیا هر روز که از مدرسه به خانه می‌آیید اتوماتیک‌وار به سمت آشپزخانه کشیده می‌شوید؟ یک لحظه مکث کنید و از خودتان بپرسید، “آیا واقعاً گرسنه‌ام است؟” آیا برای تمرکز کردن مشکل دارید یا احساس ناراحتی می‌کنید؟ اگر این علائم نشانه گرسنگیتان بود، یک غذای سبک و سالم برای خوردن انتخاب کنید.

واقعاً گرسنه‌تان نیست؟ اگر خوردن بعد از مدرسه بخشی از عادت روزانه‌تان درآمده است، از خودتان علت را سوال کنید. 

مطالب مرتبط

اضطراب چیست؟

عوامل اضطراب زا

درمان موثر اضطراب ، هیپنوتیزم

مدیریت اضطراب و استرس

هیپنوتیزم اضطراب چاقی

اضطراب اجتماعی یا هراس اجتماعی

اضطراب و افسردگی

آرامش با تکنیکهای رفع اضطراب

اضطراب شایعترین علت تپش قلب

اضطراب امتحان

مواد غذایی ایجاد کننده اضطراب

4 دیدگاه ها

  1. شهربانو عارف گفت:

    مطالب بسیار عالی بود

  2. عاطفه گفت:

    با سلام و خسته نباشید. آقای دکتر میخواستم سوال کنم آیا مشکلات و ناراحتیهای روانی و رفتاری که پی شکستهای متعدد به وجود اومده با هیپنوتیزم درمان میشه?

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.