رفتارهای عصبی
۱۳۹۲-۱۰-۲۲
هیپنوتیزم درمانی سردرد (میگرن و سردردهای تنشی)
۱۳۹۲-۱۰-۲۲
Show all

اسکیزوفرنی

 اسکیزوفرنی

   بیماری های شدید روانی در واقع اختلال در عملکرد سیستم شیمیایی مغز است. ماهیت دقیق بیماری مغز در حال حاضر شناخته شده نیست اما گمان می رود که عدم تعادل در ناقلین عصبی یا پیام رسان های شیمیایی که میلیاردها سلول را در مغز به هم مربوط می کنند سبب این مسئله می شود.

   بیماری شدید روانی به علت تربیت غلط کودکی یا وقایع ناگوار به وجود نمی آید. علت آنها اختلال در ساختار و عملکرد مغز است ولی فشارهای زندگی می تواند بیماری را شدیدتر کند .

 مصرف دارو، علائم بیماری را در بیشتر افرادی که دچار بیماری شدید روانی هستند به مقدار بسیار ، کاهش می دهد ، گرچه بیماری را به طور کامل درمان نمی کند . بیشتر افراد مبتلا به بیماری شدید روانی باید برای مدت های طولانی هر روز دارو مصرف کنند و از این لحاظ درست مانند کسی هستند که دچار بیماری دیابت یا فشار خون می باشد .

 افراد مبتلا به  بیماری های شدید روانی نسبت به فشارهای روانی بسیار حساس هستند. پایین نگهداشتن میزان فشار روانی ممکن است علائم بیماری را تخفیف دهد .

 اغلب این بیماری ها دارای سیر دوره ای هستند ، و دوره های تشدید بیماری  کوتاه و نیز دوره های طولانی تر زندگی عادی دارند .مصرف مشروبات الکلی و مواد مخدرغالباً عامل بیماری های روانی را تشدید نموده و به وخامت حال بیمار منجر می شود.

  نتایج درازمدت در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی از سایر بیماری های روانی بدتر است . در اختلال دو قطبی (Biopolar disorder) کمی بهتر ، و در افسردگی شدید بهتر است . تحقیقات نشان می دهد که در اسکیزوفرنیا با افزایش سن ، علائم کاهش می یابند و توانایی فرد برای زندگی مستقل بیشتر می شود. بسیاری از مبتلایان به اسکیزوفرنی درحدود ۵۰ ، ۶۰ سالگی به طور مستقل زندگی رضایت بخشی دارند و علائم بیماری در آنها خیلی کم وجود دارد . به نظر می رسد که بیماری با گذشت زمان فروکش می کند .

 با درمان مناسب ۵۰% بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی می توانند ظرف ده سال بهبود یابند. هر چه درمان زودتر شروع شود نتیجه بهتر است .اسکیزوفرنی در تمام دنیا در نژادها در فرهنگ ها و طبقات اجتماعی دیده می شود . این بیماری یک نفر از هر ۱۰۰ نفر را در سراسر جهان مبتلا می کند . یک شکل کودکی این بیماری نیز وجود دارد که نادر است . هزینه هایی که جامعه بابت بستری شدن ، از کار افتادگی و مخارج توانبخشی این بیماری متحمل می شود ، سالیانه میلیاردها تومان برآورد  شده و بهای درد و رنجی که خانواده می پردازند غیر قابل اندازه گیری است .

 علائم  اسکیزوفرنی

مشخصه این بیماری تغییرات برجسته در شخصیت است . این تغییرات گاهی با مشکلات سازگاری در نوجوانی اشتباه شده و باعث عصبانیت خانواده می شود . کناره گیری اجتماعی ، نوسانات خُلقی و رفتار انزواطلبانه ، افسردگی ، تفکر مختل ، عدم تمرکز و افکار آشفته از علائم بیماری است.  سایر علائم عبارت اند : از ناتوانی در مقابله با مشکلات جزئی ، حساسیت به صدای بلند و رنگ های کمرنگ ، بدبینی همراه با فکر تحت تعقیب قرار داشتن یا تحت نظر پلیس بودن، خوردن غذاهای مسموم شده و دریافت پیام هایی از رادیو ، بشقاب پرنده و تلویزیون از دیگرعلائم رایج آن می باشد . گاهی بیماران فکر می کنند که پیام های الهام دهنده از افراد مشهور، دریافت می دارند. بسیاری از اوقات حالت خصمانه نسبت به خانواده نشان می دهند که درک آن غالباً برای آنها دشوار است.

این حالات صدمه زننده و تهدید کننده هستند. نمرات مدرسه افت می کند ، فعالیت های خارج از مدرسه و ارتباط با دوستان کنار گذاشته می شود و بیمار از دست دادن اراده ، احساس تزلزل و عدم وجود را تجربه می کند .

 فرد بیمار برای فرار از این احساسات ویرانگر ، اغلب کوشش می کند که فرار کند، با این امید که یک تغییر جغرافیایی ، اوضاع را برای او بهتر خواهد کرد . با پیشرفت بیماری ، تغییرات ادراکی روی می دهد و آنها چیزهایی می بینند و صداهایی می شنوند که واقعی نیستند . حالات بدنی غیر عادی به خود گرفتن و پوشیدن لباس های عجیب و غریب نیز برحسب موقعیت دیده شده است. مصرف مواد الکلی نیز ممکن است وجود داشته باشد .

وقتی برای اولین بار اسکیزوفرنی ظهور می کند ، فرد سعی می کند همه چیز را به صورت یک راز نگه دارد. بنابراین همه ی آنچه را که اتفاق می افتد انکار می کند . این بیماران وحشتزده ، و مملو از اضطراب و بی قراری هستند. با ادامه روند اسکیزوفرنی  یک حالت آشفتگی درونی و آشوب نیز تجربه می شود .

علت بیماری اسکیزوفرنی

اسکیزوفرنی یک بیماری مغزی است که در آن انتقال دهنده های عصبی شیمیایی مغز دچار عدم تعادل می شوند . نام یکی از این انتقال دهنده ها که نقش مهمی در بیماری دارد ” دوپامین ” (Dopamine) است .

معمولا فرض شده که علت نهایی باید ارثی باشد ، مانند یک اختلال ارثی سوخت و ساز مغز که منجر به نقص زیستی ، شیمیایی می شود .

 نظریه تغذیه ای یا نظریه مولکولی

در اوایل دهه  ۱۹۵۰ شروع به درمان بیماران اسکیزوفرنی با دوزهای بالای نیاسین (ویتامین۳B) نمود. این درمان اولیه توسعه پیدا کرد و سایر ویتامین ها مانند تیامین (B1) ، پیریدوکسین (B6) ، اسیدفولیک ،E،C، ۱۲B، و مواد معدنی مانند روی و منگنز را نیز شامل شد . از دیگر اقدامات ، کنترل رژیم غذایی ، محدود کردن مصرف مواد قندی ، کافئین ، الکل و تنباکو بوده است . افراد مجبور بودند به طور منظم ورزش کنند .  ابتدا ادعا می شد که این رویکرد درمانی موفقیت آمیز باشد ، معهذا هنوز توسط استانداردهای علمی تأیید نشده است .

نظریه ویروسی

ویروس ها می توانند عملکرد سلولهای مغزی را بدون تغییر شکل ساختمان مغز ، تغییر دهند و کماکان به حیات خود ادامه دهند . ویروس ها می توانند سال ها مخفی بمانند .

لازم به ذکر است بعضی از ویروس ها تغییراتی در انتقال دهندگان عصبی مغز ایجاد می کنند . این موضوع می تواند علت بعضی از تغییرات زیستی ، شیمیایی را که در اسکیزوفرنیا توصیف شده است ، توجیه کند .

 نظریه فشار محیطی

فشار روانی می تواند یک علت اصلی بیماری هایی چون زخم معده باشد . بنابراین گمان وجود آن دراسکیزوفرنی منطقی به نظر می رسد . مشاهده شده در صورتی که افراد را در معرض میزان های بسیار بالای فشار روانی قرار دهند ، رفتارهای عجیبی از خود نشان می دهند که می تواند شبیه اسکیزوفرنی باشند .

11 دیدگاه ها

  1. محمد گفت:

    سلام اقای دکتر برادر من چندساله ک بیمار هستن و دارو مصرف میکنن ولی الان بیماریش خیلی شدید شده داروهاشو مصرف نمیکنه با خودش حرف میزنه میخنده توهم شنیداری داره و بیماریش با ترس شروع شد وهنوزم ترس داره و حرفای عجیب میزنه و جدیدا مادرمو میزنه کلا اخلاقش خیلی بد شده میشه بگید اسم بیماریش و راه درمانش چیه ممنون میشم

  2. ebirahim گفت:

    اقای دکتر من شکست عشقی خوردم ۳بار حشیش مصرف کردم در دفعه های اول فقط خابم زیاد شد ولی دفعه اخر بامشروب بود و باعث شد فکر استرسم زیاد بشه یعنی قدرت کنترل فکرمو ازدستم بدم پیش روانپزشک رفتم و قرص فلوکستین و هالوپریدول داد گفت بخور خوب میشی اما تغییری نکردم من ۲۰سالمه دست چپم هستم ایا ممکن است حشیش باعث جرقه بیماری اسکیزوفرنی درمغز من شده باشه ۳ماه از اخرین باری ک مصرف کردم میگذره

  3. معصوم گفت:

    سلام آیا بیماری اسکیزوفرنی از طریق هیپنوتیزم قابل درمان می باشد. با تشکر

  4. بهروز گفت:

    با سلام من کسیرو میشنختم که دارای همین اختلالات دیدن چیزهای دیگر و شنیدن و حتی ادعاهای الهی داشت و دچار توهماتی از قبیل اینکه کسانی قصد کشتنش را دارند داشت شبیه به علایم اسکیزو فرنی که با ۲۷ جلسه الکترو شوک کاملا درمان شد

  5. آرتين گفت:

    با سلام خدمت استاد گرانقدر جناب دکتر حریری
    من ساکن جهرم هستم و با سایت شما از طریق یکی از بیمارانتان در جهرم آشنا شدم . سوالی داشتم و اینکه خواهر من ۲۶ سالشه و دکتر روان پزشک گفته او بیماری شیزوفرنی دارد و گفته که ایشان حتماً برای کنترل بیماریش دارو مصرف نماید . آیا با هیپنوتیزم درمانی می شود به ایشان کمکی کرد تا نیاز به دارو نداشته باشد ؟ ممنون از اینکه جواب می دهید . ضمناً سایت بسیار پرمحتوائی دارید. واقعاً خسته نباشید.

  6. آرش گفت:

    با سلام خدمت استاد گرانقدر جناب دکتر حریری
    من ساکن جهرم هستم و با سایت شما از طریق یکی از بیمارانتان در جهرم آشنا شدم . سوالی داشتم و اینکه خواهر من ۲۶ سالشه و دکتر روان پزشک گفته او بیماری شیزوفرنی دارد و گفته که ایشان حتماً برای کنترل بیماریش دارو مصرف نماید . آیا با هیپنوتیزم درمانی می شود به ایشان کمکی کرد تا نیاز به دارو نداشته باشد ؟ ممنون از اینکه جواب می دهید . ضمناً سایت بسیار پرمحتوائی دارید. واقعاً خسته نباشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.